Report: Východ road liga - Prešov (21.5.2017)

21.5. pokračovala Východ Road Liga svojim tretím kolom na okruhu v Prešove, resp v jeho okolí. Trasa viedla od logistického centra pri Petrovanoch (štart) cez Záborské a Dúbravu smerom na Šarišské Bohdanovce a po skoro desaťkilometrovom tiahlom zjazde tesne pred dedinou odbočka vpravo a cez Drienov a Petrovany spať. Okruh meral približne 28km s prevýšením 270m a pretekalo sa na 3 okruhy + úvodný kopec cez záborské sa šiel štvrtý krát, pretože cieľ bol na najvyššom bode okruhu. Môj Garmin po dojazde ukazoval 86km a 1000m prevýšenia, ale pekne poporiadku.

Ráno o ôsmej po mňa prichádza Lukáš, ideme sa na velodróm odprezentovať a vyzdvihnúť čísla. Potom späť ku mne, nachystať sa a ideme rovno na bajkoch, v rámci rozjazdy. Na parkovisku pri skladoch Billa Rewe sa to už hemží cyklistami a čakáme na ďalšie pokyny. Štart bol naplánovaný na 9:45, ale nakoniec sa ešte chvíľu na niečo čaká a na trať vyrážame presne o 10:00.

Zo začiatku sa tempo dá vydržať, no v prvom kopci cez záborské sa to začína deliť. Hneď na úvod zložitá situácia pre mňa - nechal som sa zabaliť niekde v druhej tretine poľa a v polovici kopca už vidím, že sa to kdesi predo mnou trhá a dopredu odchádza početná skupina, na ktorej chvoste sa drží Lukáš. Snažím sa ísť maximum v rámci toho že to nechcem hneď v úvode napáliť, ale tu sa nešetrí nikto a musím siahať hlbšie. Na dotiahnutie v kopci to však nestačí a tak po desiatich minútach pretekov začína stíhanie odídenej skupinky. Dávame do toho fakt veľa, ale približujeme sa pomaly a trvá nám to nakoniec takmer celý zjazd. Pred odbočkou na Drienov sme však zas pokope a aspoň na chíľu sa dá vydýchnuť. V balíku prichádzame až ku skladom a vchádzame do ďalšieho kola. Po odbočke na Záborské však zas začína atak z čela a ja som kdesi mimo, navyše sa mi do toho kopca vôbec nechce a idem ho pomalšie ako prvýkrát. A to je trochu problém. Tentokrát nám totiž odchádza prvá skupinka, vytvára si ešte väčší náskok než v prvom kole a vyzerá to tak, že už nadobro. V zjazde zas bomby v snahe doraziť skupinku v ktorej je mimochodom aj Lukáš, no tentokrát to už v zjazde nevydá. V Drienove ich vidíme ešte celkom blízko, 100, možno 200 metrov pred nami, no na silnom vetre ktorý fúka proti nám spolupracujú lepšie a na rovinke za Petrovanmi je už strata našej skupiny výrazná. V predposlednom stúpaní cez Záborské si už idem svoje, na chytanie prvej skupiny sme sa evidentne vykašlali. Zjazd je však opať rýchly, nechceme sa nechať dobehnúť ďalšou skupinou a tak je aj posledné kolo celkom náročné (no cítim sa v ňom paradoxne najlepšie). Cestou späť už fúka fakt riadne a keď sa ocitnem na špici, mám pocit akoby som do niečoho narazil. To už sa ale blížime k logistickému centru. Stačí vydržať po odbočku, tam sa to zlomí a už bude fúkať len z boku. Do posledného kopca dokonca celkom priaznivý vetrík.

Naša skupinka v poslednom kole stratila ďalších pár členov a tak prichádzame pod kopec v počte cca 10-15 kusov - neviem presne, nechce sa mi príliš obzerať a rátať to. V nájazde do stúpania trochu odchádzajú dvaja borci, ja som zatiaľ niekde v prvej tretine. Ako si tak idem svoje výletné tempo, postupne sa prelievam dozadu a to už cítim, že je čas zabrať a trochu zaťať zuby. Zrýchľujem a predieram sa zas niekam dopredu. Pred záverom stúpania dorážam prvých dvoch za ktorých sa zaraďujem a vidím že za mnou si tam nastúpil ešte jeden poľský borec. Takže, aby som to zhrnul, stúpanie začína povoľovať a ja v mini skupinke o 4 ľuďoch na tretej pozícii, asi 500 metrov pred cieľovou čiarou. Prvý dvaja začínajú neorganizovane špurtovať, ja sa držím na zadnom kolese toho rýchlejšieho a asi 50 metrov pred páskou vyrážam do predu a beriem tak aspoň pomyslené víťazstvo v tomto mikro špurte. Škoda však, že to nevyšlo na prvú skupinu. Mohlo to byť zaujímavejšie (aj keď by som to možno neudržal).

Väčšinu času jazdím na ceste, no pretekám prevažne na tratiach XC maratónov u nás. V zime uprednostňujem doplnkové športové aktivity - bežky, zjazdové lyžovanie, hike a beh. Na webe sa starám o obsah a rozvoj.

CrissCross 3x15'

Hlavným cieľom tréningu je zlepšiť schopnosť tela odbúravať odpadové látky (laktát) v situáciach, kedy nie je možné úplne zvoľniť.

Oplatí sa merač srdcového tepu 4iiii Viiiiva?

Po dlhodobom teste HRM 4iiii Viiiiva som nazbieral niekoľko zaujímavých poznatkov, ktoré stojí za to zvážiť skôr, než si kúpite nový snímač srdcového tepu.

Insert na maratóny? Tubolight EVO SL

Zadné koleso dostáva predovšetkým na HT riadne zabrať a to aj pri maratónskom jazdení. Ak jazdíte karbónové ráfy, tak je riziko a potenciálna škoda ešte väčšia. Preto som sa rozhodol vyskúšať Tubolight EVO SL 29.